The Great Court

Robert Dettman

Norwood, Australia

  • Available
    Products
    12
  • Artist
    Notes
  • Comments 8

Artist's Description

The Great Court in the British Museum

Architects: Foster and Partners

The result of an architectural competition, the £100 million Queen Elizabeth II Great Court transformed the Museum’s inner courtyard into the largest covered public square in Europe. It is a two-acre space enclosed by a spectacular glass roof with the world-famous Reading Room at its centre. It was opened on 6 December 2000 by Her Majesty the Queen.

In the original Robert Smirke design the courtyard was meant to be a garden. However, in 1852–7 the Reading Room and a number of bookstacks were built in the courtyard to house the library department of the Museum and the space was lost.

In 1997, the Museum’s library department was relocated to the new British Library building in St Pancras and there was an opportunity to re-open the space to public.

All Products Tags

england london pattern perspective warm

Artwork Comments

  • Mark Tull
  • Robert Dettman
  • Wendi Donaldson Laird
  • Robert Dettman
  • Andrew Murrell
  • Robert Dettman
  • Celia Strainge
  • Robert Dettman
desktop tablet-landscape content-width tablet-portrait workstream-4-across phone-landscape phone-portrait
desktop tablet-landscape content-width tablet-portrait workstream-4-across phone-landscape phone-portrait

10%off for joining

the Redbubble mailing list

Receive exclusive deals and awesome artist news and content right to your inbox. Free for your convenience.