Samphire Hoe, Kent

John Gaffen

London, United Kingdom

  • Available
    Products
    9
  • Artist
    Notes

Wall Art

Home Decor

Bags

Stationery

Artist's Description

Samphire Hoe is a new part of Kent, United Kingdom, created in the early 1990s, consisting of 35 hectares (86.5 acres) of reclaimed land. It was made from 4.9 million cubic metres (170 million cubic feet) of chalk marl which had been dug to create the Channel Tunnel and deposited on the seaward side of the famous White Cliffs of Dover. It is accessible by the public via a single-track tunnel controlled by traffic lights, which crosses over the Kent Coast railway line. Visitor facilities are provided, including car parking, toilets and a cafe.

The new name for this new part of the United Kingdom was coined by Mrs Gillian Janaway, a retired English teacher from Dover, by way of a public competition. The name refers to Rock Samphire, a plant which was formerly collected from neighbouring cliffs, and a ‘hoe’, meaning a spur of land.

The site has a walking trail and serves as a wildlife area. Samphire Hoe has been managed by the White Cliffs Countryside Project, in partnership with the owner, Eurotunnel.

desktop tablet-landscape content-width tablet-portrait workstream-4-across phone-landscape phone-portrait
desktop tablet-landscape content-width tablet-portrait workstream-4-across phone-landscape phone-portrait

10% off

for joining the Redbubble mailing list

Receive exclusive deals and awesome artist news and content right to your inbox. Free for your convenience.